[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

I mange hjem blev det første lys i adventskransen tændt i søndags, og forude venter julemåneden med tændte stearinlys, juleknas og julemad. 1. december er fælles nordisk røgalarmdag – en oplagt anledning til at teste dine røgalarmer eller få opsat nogle, hvis du ikke har nogen i forvejen.

Ifølge en Epinion-undersøgelse fra 2015 har 27 procent af danskerne ikke en røgalarm i deres hjem. Af disse har en fjerdedel faktisk anskaffet sig en røgalarm – den er bare aldrig blevet sat op.

Den fælles nordiske røgalarmdag skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at anskaffe en røgalarm, sætte den op og teste den.

Sådan gør du:

  • Køb røgalarmer og sæt dem op med det samme
  • Test røgalarmerne jævnligt – tryk på testknappen. Bipper den, så virker den
  • Rengør røgalarmerne jævnligt ved at støvsuge dem

 

Røgalarmer advarer og giver dig og din familie tid
Mange brande når aldrig at udvikle sig til store brande. Mere end 60.000 danskere oplever hvert år brand i deres hjem, som de selv formår at slukke uden hjælp fra brandvæsenet – såkaldte ”happy fires”. I andre tilfælde når branden at få fat og brede sig, og i nogle tragiske tilfælde omkommer mennesker i brand. I de sidste 10 år har der gennemsnitligt været 73 årlige dødsfald på grund af brand i Danmark.

Når der er brand, spredes røgen hurtigt, og røgudviklingen kan være farlig. En røgalarm er en simpel sikkerhedsforanstaltning, der giver dig bedre mulighed for at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og få tilkaldt hjælp.

Find mere information
Læs de gode råd om røgalarmer via linket i højre kolonne. Beredskabsstyrelsen har udarbejdet et opslag til ophæng i boligopgange og lignende, der skal gøre opmærksom på fælles nordisk røgalarmdag.