[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Over otte millioner mennesker har ifølge FN brug for humanitær hjælp i Nepal, der inden for kort tid blev ramt af to større jordskælv. De voldsomme rystelser har ødelagt infrastruktur og boliger og har skabt et akut behov for overnatningsmuligheder og mad mange steder i landet.

Beredskabsstyrelsen sender nu yderligere tre beredskabsfaglige medarbejdere til Nepal, hvor de skal indgå i et nordisk eksperthold i regi af International Humanitarian Partnership (IHP). Holdets opgave er at etablere en indkvarteringslejr for FN’s Fødevareprogram (WFP) til omkring 60 nødhjælpsarbejdere i byen Chautara, der er ramt af store skader efter jordskælvene den 25. april og den 12. maj.

Forsvarsminister Nicolai Wammen understeger, hvor vigtigt det er, at man fra dansk side støtter, hvor man kan, da der stadig et stort behov for hjælp til Nepal:

- Redningsarbejdet i den akutte fase er i Nepal er overstået. Lige nu gælder det om at få basale fornødenheder som for eksempel mad ud til den ramte befolkning, hvilket er vanskeligt, når veje og kommunikationslinjer er ødelagt. Så det er vigtigt, at vi med Beredskabsstyrelsens bidrag styrker det internationale arbejde med at dele fødevarer ud i de jordskælvsramte områder.    

Fjerde mission i Nepal
Beredskabsstyrelsen har i forvejen mandskab i Nepal, og disse medarbejdere har leveret praktisk støtte til planlægningen af den nye mission for WFP, ligesom materiel fra styrelsens igangværende missioner i landet vil indgå i lejren.

Missionen vil efter planen vare to uger, hvorefter lejren vil overgå til driftsfasen. Det danske bidrag til missionen er finansieret med midler fra Udenrigsministeriet.

Efter det første store jordskælv har Beredskabsstyrelsen haft flere missioner til Nepal. Det drejer sig dels om opbygning af kommunikationscentre for FN i og omkring Kathmandu, ekspertbistand til EU’s koordination af katastrofehjælp samt beredskabsfaglig støtte til Udenrigsministeriets arbejde på ambassaden i hovedstaden.

Mandskabet på Beredskabsstyrelsens internationale missioner rekrutteres fra styrelsens seks operative afdelinger i Haderslev, Herning, Thisted, Hedehusene, Næstved og Allinge.

Mere information
Læs mere om jordskælvet i Nepal og International Humanitarian Partnership via links øverst i højre kolonne.