[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Et nyrestaureret litauisk mindesmærke bliver fredag den 1. maj afsløret ved en åben ceremoni med efterfølgende reception hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland kl. 14-16.

Mindesmærket blev etableret af litauiske flygtninge i 1947 som tak for den gæstfrihed, de oplevede, mens de boede i Dragsbæklejren. Lejren var hjemsted for nogle af de mange tusinde flygtninge, der kom til Danmark efter 2. verdenskrig. Flygtningelejren lå på Simons Bakke 25, hvor Beredskabsstyrelsen Nordjylland i dag er placeret.

Mindesmærket består af et stort trækors, der er udsmykket i overensstemmelse med traditionerne i den katolske kirke i Litauen, en mindemur og et stort stenrelief af det litauiske rigsvåben. Ud over et fornyet trækors, er facaden på mindemuren og stenrelieffet restaureret.

I forbindelse med indvielsen af mindesmærket vil bl.a. ambassadør Vytautas Pinkus fra Litauen og borgmester Lene Kjelgaard Jensen, Thisted Kommune holde tale. Endvidere vil repræsentanter fra den katolske kirke og den danske folkekirke forestå en ceremoni ved mindesmærket.