[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Ifølge FN er over 4.000 omkommet, og over 8 millioner mennesker er berørte af det voldsomme jordskælv, der ramte Nepal lørdag. Beredskabsstyrelsen sender nu endnu en beredskabsfaglig ekspert til landet for at indgå i EU’s katastrofeindsats i landet.

Forsvarsminister Nicolai Wammen er glad for, at man fra dansk side bidrager yderligere til den vigtige indsats i katastrofeområdet:

- I disse dage gælder det om, at hjælpen kan komme frem så hurtigt som muligt. Jeg er glad for, at vi fra dansk side er klar med yderligere støtte til det livsvigtige nødhjælpsarbejde. De dygtige folk fra Beredskabsstyrelsen gør en vigtig indsats i rednings- og oprydningsarbejdet i det jordskælvsramte område i Nepal.

Styrelsens medarbejder skal fungere som logistisk ekspert. Hans opgaver bliver dels at medvirke til at koordinere den indkommende katastrofehjælp fra udlandet, så ressourcerne udnyttes bedst muligt, og dels at identificere behovet for yderligere hjælp, efterhånden som situationen udvikler sig.

Millioner har brug for humanitær assistance
Efter katastrofen udgør netop logistikken en massiv udfordring i det bjergrige Nepal, hvor infrastrukturen i forvejen er både sparsom og sårbar, og hvor flere landdistrikter er tyndt befolkede.

Meget katastrofehjælp ankommer lige nu til Nepal fra omverdenen, så behovet for koordination er stort. Millioner af mennesker har brug for assistance som mad, vand, lægehjælp og tag over hovedet, oplyser FN.

Nepal blev lørdag den 25. april ramt af et jordskælv, som målte 7,8 på Richter-skalaen. Jordskælvets epicenter lå i Lamjung-distriktet, nordvest for hovedstaden Kathmandu. 30 af landets 75 distrikter vurderes at være betydeligt påvirket, herunder også landets to største byer, Pokhara og Kathmandu.

Beredskabsstyrelsen har allerede sendt 13 eksperter, herunder ni danskere, samt materiel afsted til Nepal. 12 eksperter opbygger tre kommunikationscentre for FN i og omkring hovedstadsområdet, mens en medarbejder støtter Udenrigsministeriets arbejde på ambassaden i Kathmandu.