[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

21 medarbejdere fra Beredskabsstyrelsen og forsvaret er blevet specialuddannet i at måle radioaktiv forurening. De nyuddannede målespecialister kommer til at spille en nøglerolle for myndighedernes rådgivning til befolkningen, hvis der eksempelvis sker et udslip fra et kernekraftværk i et af Danmarks nabolande.

I en sådan situation skal mandskabet nemlig rykke ud og måle radioaktiv forurening og rapportere tilbage til nukleare eksperter. Det bliver med andre ord dem, som Beredskabsstyrelsen sender ud for at måle radioaktivitet i folks nabolag og kortlægge, om der er stråling, hvor meget stråling der er tale om, og om strålingen er farlig eller ej.

Eksperterne analyserer herefter måledata og formulerer anbefalingerne til offentligheden.

Landsdækkende måleøvelse til oktober
Uddannelsen er sket forud for en landsdækkende måleberedskabsøvelse, som Beredskabsstyrelsen afholder i oktober, hvor der samles op på erfaringerne fra katastrofen på Fukushima-kernekraftværket i Japan i 2011.

Under øvelsen vil mandskabet indgå i specialuddannede målehold, der træner kortlægning af radioaktivt forurenede områder, svarende til det, de japanske myndigheder gør i de berørte områder omkring Fukushima-værket.

Beredskabsstyrelsen har ansvaret for planlægningen af det nukleare beredskab i Danmark. Medarbejderne gennemførte uddannelsen i uge 25 sammen med personel fra forsvaret.

Uddannelsens teoretiske del blev gennemført ved Beredskabsstyrelsens Kursuscenter i Snekkersten, mens den praktiske træning foregik i et øvelsesområde i Revinge, Sverige, i samarbejde med Lunds Universitet.

Læs mere om Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab, måleberedskabet og ulykken på det japanske Fukushima-kraftværk via links i højre kolonne.