[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Beredskabsstyrelsen skal varetage brandberedskabet i NATO-lejren Camp Novo Selo i den nordøstlige del af Kosovo, hvor styrker fra alliancen er udstationeret for at fastholde stabilitet og lægge en dæmper på de nationalistiske stridigheder i området.

- Endnu engang viser Danmark sit engagement i det internationale samarbejde. Vi kan være stolte af, at Danmark kan løfte vigtige opgaver i NATO-regi ved, at Beredskabsstyrelsen nu skal varetage brandberedskabet i Camp Novo Selo, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Skal rykke ud ved brande og ulykker
I alt sætter otte mand og fem udrykningskøretøjer fra styrelsen mandag den 23. juni kurs mod NATO-lejren, der ligger midt imellem de to store byer Mitrovica og Pristina.

Mandskabets opgaver bliver at rykke ud i tilfælde af brande, trafikuheld og ulykker med farlige stoffer samt at rådgive om beredskabsplanlægning og forebyggelse af brande. Hidtil har franske styrker varetaget brandberedskabet i lejren.

Holdet, der rejser af sted, består af befalingsmænd, redningsspecialister og frivillige fra Beredskabsstyrelsens regionale centre i Thisted, Næstved, Herning og Hedehusene.

NATO’s styrker i Kosovo
NATO’s styrke i Kosovo (KFOR) har opholdt sig i landet, siden den serbiske hær forlod Kosovo i 1999. Over årene er KFOR-styrken blevet reduceret og overgik i 2009 til en mere tilbagetrukken rolle, som benævnes ”Deterrent Presence” (afskrækkende tilstedeværelse).

Omkring 550 soldater fra forskellige NATO-lande er i dag udstationeret i Camp Novo Selo. Aktuelt består Danmarks militære bidrag af 29 soldater i lejren samt 6 stabsmedlemmer i KFORs hovedkvarter i Pristina.

Beredskabsstyrelsens mission i Camp Novo Selo er sat til at vare i alt tre måneder og sker i et samarbejde med Forsvarskommandoen.

Find mere information
Læs mere om  KFOR-styrken og Beredskabsstyrelsens internationale beredskab via links i højre kolonne.