[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Kalenderlys, adventskranse og stearinlys på juletræet. I december lyses vintermørket op med levende lys i mange hjem. Men julemåneden er også højsæson for brande. Derfor bør du følge nogle få gode råd, når de levende lys bliver tændt.

Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandvæsenet i perioden 2009-2012 gennemsnitligt rykkede ud til 650 brande i private boliger i løbet af december måned. Det er cirka 200 flere udrykninger end i en gennemsnitsmåned.

Tænd levende lys med omtanke
Brand opstået som følge af uforsigtighed ved brug af levende lys i juledekorationer er en af årsagerne til det øgede antal brande i julemåneden. For at sikre, at julen ikke går op i røg, bør du derfor følge disse råd, når du tænder kalenderlys, adventskranse og andre levende lys:

• Gå aldrig fra levende lys
• Den, der tænder, slukker
• Hav altid vand i nærheden

- Herudover bør både børn og voksne kende de klassiske brandfarer i hjemmet. For eksempel skal du ikke have tændte stearinlys stående nær gardiner eller overdække elektriske lamper med stof, papir eller lignende, supplerer Pil Storm Giersing, der er kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsen.

Find tal for din kommune
Beredskabsstyrelsen har udarbejdet en statistik over brandvæsenets udrykninger til private beboelser i julemåneden i perioden 2009-2012. Statistikken indeholder tal for alle landets kommuner og kan tilgås via link i højre kolonne.