[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Tyfonen Haiyan har ifølge FN ødelagt over en million huse i Filippinerne, og 14,2 millioner mennesker er berørte af katastrofen.

Fredag eftermiddag tager to tekniske eksperter fra Beredskabsstyrelsen af sted til Tacloban for at støtte FN i arbejdet med at fordele international katastrofebistand til de nødlidende. Den nye mission er den tredje indsats i Filippinerne med bidrag fra Beredskabsstyrelsen, og sættes i værk efter anmodning fra FN’s fødevareprogram, WFP.

Hjælp til selvhjælp
Den overordnede opgave er at rådgive og supervisere genopbygningen af eksisterende bygninger samt at hjælpe med at genetablere strøm- og vandforsyning til de beskadigede bygninger, hvor nødhjælpsorganisationerne har indrettet midlertidige baser for deres operationer i området.

Det er også et mål med missionen at hjælpe lokalbefolkningen til at komme på fode igen efter de voldsomme ødelæggelser. Man vil således indkøbe alt materiel lokalt og i videst muligt omfang gøre brug af lokal arbejdskraft i forbindelse med det store genopbygningsarbejde, der forestår.

Forsvarsminister Nicolai Wammen siger:
- Det er vigtigt, at vi tænker på langsigtede løsninger, der kan hjælpe Filippinerne med at komme på benene igen efter at være blevet ramt af en naturkatastrofe. Det er blandt andet noget af det, vores folk fra Beredskabsstyrelsen er eksperter i.

Nordisk bidrag
Missionen vil få base i Tacloban på øen Leyte, men skal kunne koordinere indsatser og projekter i hele det katastrofehærgede område. Ud over de to eksperter fra Beredskabsstyrelsen, deltager også styrelsens svenske og finske søsterorganisationer MSB og CMC i indsatsen med en mand hver.

I partnerskab med Udenrigsministeriet har styrelsen tidligere sendt et koordinationscenter og en beboelseslejr til katastrofeområderne samt bistået Udenrigsministeriet ved eftersøgningen af savnede danskere i de ramte områder. Indsatsen sker i regi af det internationale humanitære partnerskab IHP.

Læs mere om katastrofen i Filippinerne på temasiden på brs.dk via link i højre kolonne.