[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

To eksperter fra Beredskabsstyrelsen sendes onsdag eftermiddag på mission til delstaten Jonglei i Sydsudan for at vurdere mulighederne for at etablere lejre til brug for fremtidig humanitær bistand. Situationen i det uroplagede land er alvorlig, da oversvømmelserne yderligere forværrer forholdene for de titusinder af indbyggere, som i forvejen er drevet på flugt som følge af borgerkrig.

Flyves ind med helikopter
Store dele af Jonglei-området kan på grund af oversvømmelserne ikke nås med køretøjer, så delegationen vil fra Sydsudans hovedstad Juba sejle nordpå ad floden Den Hvide Nil og flyve til det centrale Jonglei med helikopter. Det er det udsendte holds opgave at vurdere mulighederne for at etablere en lejr som platform for videre distribution af nødhjælp i det uvejsomme terræn.

Missionen, som er sat i værk efter forespørgsel fra FN’s fødevareprogram WFP, er et nordisk samarbejde i IHP-regi, hvor Beredskabsstyrelsen bidrager med to eksperter til et tremandshold, der ledes af en repræsentant for styrelsens svenske søsterorganisation MSB (Myndigheten for Samhällskydd och Beredskap). 

Titusinder berørt af oversvømmelserne
FN anslår, at omkring 45.000 mennesker er berørt af oversvømmelserne, heri ikke medregnet de mange potentielt berørte i ufremkommelige områder.

Vurderingsmissionen i Sydsudan forventes at vare omkring 10 dage og vil danne baggrund for en eventuel videre nødhjælpsindsats. Beredskabsstyrelsens bidrag til missionen er finansieret af Udenrigsministeriet.