[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Ella Ø i Danmarksstrædet tæt på den grønlandske østkyst sætter fra den 10. til den 14. september scenen for den internationale eftersøgnings- og redningsøvelse SAREX (Search and Rescue Exercise) Greenland Sea 12, som Beredskabsstyrelsen deltager i.

I øvelsesscenariet er et krydstogtsskib meldt savnet, og det viser sig at være nødstedt. Transport- og eftersøgningsfly, patruljeskibe og mandskab fra seks lande deltager i øvelsen. Beredskabsstyrelsen bidrager med et eftersøgningshold fra den 12. til den 14. september, som skal bistå med at finde indespærrede på det forulykkede skib.

Eftersøgningsholdet er til daglig en del af Beredskabsstyrelsens tunge eftersøgnings- og redningshold, DEMA USAR (Urban Search and Rescue), der kan indsættes i forbindelse med katastrofer herhjemme og i udlandet som fx bygningssammenstyrtninger og jordskælv.

Baggrunden for afholdelsen af øvelsen er den øgede skibstrafik i det arktiske område, forårsaget af klimaændringer. Udover Danmark deltager Grønland, USA, Canada, Norge, Island og Finland i SAREX Greenland Sea 12.