[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

En udtørret adventskrans, en tabt cigaretglød eller en glemt klejne i ovnen: En røgalarm kan gøre forskellen mellem liv og død.


December er højsæson for brande: I årene 2008-2011 rykkede brandvæsenet i gennemsnit ud til 606 brande i private boliger i løbet af julemåneden. Det er omkring 35 procent flere udrykninger end i en normal måned. Brandene i julemåneden er ofte forårsaget af levende lys i juledekorationer.


Samtidig viser en undersøgelse, at cirka 600.000 danske hjem ikke har en røgalarm installeret. Tendensen er den samme i Norge, Sverige, Island og Finland: Alt for mange boliger mangler en røgalarm.


Fælles nordisk røgalarmdag den 1. december

De nordiske ministre med ansvar for redningsberedskabet har derfor besluttet, at den 1. december skal være en fælles nordisk røgalarmdag. Dvs. en mærkedag, hvor befolkningen huskes på, hvordan de forbedrer deres brandsikkerhed ved at anskaffe sig en røgalarm, sætte den op og teste den.


For at sikre, at julen ikke går op i røg, lyder opfordringen fra Beredskabsstyrelsen:


  • Køb en røgalarm
  • Sæt røgalarmen op - så højt som muligt og midt i rummet
  • Test røgalarmen én gang om måneden

Få flere gode råd til en brandsikker jul ved at følge linket til Beredskabsstyrelsens tema i højre kolonne. Her findes også links til aktiviteter i de nordiske lande i forbindelse med røgalarmdagen.


Udrykninger i julemåneden

Beredskabsstyrelsen har ved hjælp af ODIN (redningsberedskabets Online Dataregistrerings- og INdberetningssystem) opgjort antallet af kommunernes udrykninger til brande i private boliger i julemåneden i perioden 2008-2011. Se opgørelsen ved at følge linket i højre kolonne. Oversigten indeholder tal for alle landets 98 kommuner. Nytårsaftensdag er ikke regnet med.