[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Landets sirenevarslingssystem afprøves én gang om året med fuld lyd. Det sker den første onsdag i maj, og det var i år den 2. maj. Sirenerne er opsat på bygninger eller master i byer og byområder med flere end 1.000 indbyggere. I alt er der opsat 1.078 sirener.     


Kun én sirene strejkede

Med et så omfattende system er der stor sandsynlighed for, at der kan være funktionsfejl i et vist antal af installationerne. Omkring 5-10 fejl betragtes således som normalt. Men i år gik afprøvningen bedre. Kun én sirene svigtede under testen.


Det betragtes som en rekord af Beredskabsstyrelsens IT-chef, Henrik Andersen, der også har ansvaret for det landsdækkende sirenevarslingssystem.


- Når vi tester sirenerne med lyd på, er vi vant til at få en række fejlmeldinger, men i år har vi kun fået en, og det er det mindste antal, jeg kan erindre, siger Henrik Andersen.


Testes hver nat

At systemet fungerer godt, kom dog ikke som en overraskelse. Hver nat foretages der nemlig en lydløs afprøvning af sirenerne, og hvis noget ikke fungerer, som det skal, afgives der en fejlmelding, hvorefter fejlen hurtigt bliver rettet.


Følg linket i højre kolonne og få informationer om, hvad sirenesignalerne betyder, og hvordan du skal forholde dig, hvis sirenerne lyder.