[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Julemåneden er højsæson for brande rundt omkring i de danske hjem. Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandvæsenet rykkede ud til knap 700 brande i private boliger i løbet af december 2010. Det er omkring 50 procent flere udrykninger end i en normal måned.

Herudover håndterer forsikringsselskaberne normalt skadesanmeldelser fra 1.400 brande i julemåneden, og udbetalingen af erstatninger løber op i cirka 40 millioner kroner. Det skønner Forsikringsoplysningen på baggrund af erfaringer fra tidligere år.

- Julen handler om hygge, nærvær og samvær. Netop derfor er det vigtigt at sørge for, at det er julemanden, der kommer på besøg til jul - og ikke brandmanden. Og det sidste kan heldigvis undgås med enkle midler, siger brandforebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Peter Hofman-Bang.

Tænd levende lys med omtanke
For at sikre, at julen ikke går op i røg, bør man følge disse råd, når man tænder adventskranse, kalenderlys og andre levende lys:

• Gå aldrig fra levende lys
• Den, der tænder, slukker
• Hav altid vand i nærheden

Få flere gode råd
Beredskabsstyrelsen har samlet flere gode råd til at få en brandsikker jul i et tema. Klik på linket i højre kolonne for at gå til temaet.

Find tal for din kommune
Via et link i kolonnen til højre kan du finde statistik over brandvæsenets udrykninger til private beboelser i julemåneden i løbet af perioden 2007-2010. Statistikken indeholder tal for alle landets 98 kommuner, og nytårsaftensdag er ikke medregnet.