[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Under besøget vil prinsessen blive præsenteret for Beredskabsstyrelsens eftersøgnings- og redningshold, DEMA USAR (Danish Emergency Management Agency Urban Search And Rescue). Enheden er specialiseret i at søge efter overlevende og udfri indespærrede efter f.eks. jordskælv, jordskred, oversvømmelser og eksplosioner.

Prinsessen vil overvære en demonstration af, hvordan en international enhed arbejder og løser forskellige redningssituationer, hvor det f.eks. er nødvendigt at gennembryde mure, løfte tunge byrder og afstive bygninger for at sikre en sikkerhedsmæssig forsvarlig udfrielse af indespærrede.

Udover DEMA USAR deltager det hollandske USAR team, USAR.NL, i demonstrationen af redningsarbejdet. Begge enheder er certificeret som USAR Teams af FN. 

Interesse for internationale operationer
Prinsesse Marie deltog i første halvår af 2011 i en introduktionsuddannelse i Beredskabsstyrelsen og har vist sit store engagement for styrelsens internationale operationer. Det glæder Beredskabsstyrelsens direktør, Henning Thiesen, der er vært for besøget:

- Prinsesse Maries interesse har stor betydning for vores udsendte medarbejdere, fordi det sætter fokus på deres indsats ude i verden. Og jeg er stolt af at kunne vise vores USAR-hold i aktion sammen med vores hollandske kolleger.

Fakta
Et DEMA USAR Team består af 75-95 personer og 8 redningshunde. Heavy USAR teams tilkaldes ofte ved pludselige katastrofer, hvor f.eks. et jordskælvsramt land ikke selv har den fornødne kapacitet eller ressourcer til at imødegå situationen.

Som Heavy USAR Team opfylder DEMA USAR følgende minimumskrav:

  • Kan være opperationelt i et katastroferamt land inden for 48 timer, efter katastrofen er sket. 
  • Kan arbejde 24 timer i døgnet i mindst 10 dage. 
  • Kan arbejde på flere sites samtidig. 
  • Er selvforsynende/logistisk uafhængigt i op til 10 dage.