[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Hver fjerde gang Beredskabsstyrelsen rykker ud til en indsats, deltager frivillige i at løse opgaverne: I 26 procent af styrelsens indsatser i 2010 var frivillige med på udrykning. Brand, oversvømmelse og afstivning var blandt de hyppigste typer af assistancer, som de frivillige deltog i sidste år.
 

De frivillige sendes i stigende omfang ud til akutte opgaver, fortæller brigadechef for Beredskabsstyrelsen Hedehusene, Tine Overby:

 - Fra at tage ud på markedspladser og stå brandvagt, hvor der var langt mellem de store indsatser, sendes de frivillige i dag oftere ud til akutte brand- og redningsopgaver.
 

Personlige udfordringer
Både det kommunale beredskab og Beredskabsstyrelsen har frivillige. De frivillige bidrager typisk til redningsberedskabet med kompetencer fra deres civile erhverv og deres uddannelse.
 

- Motivationen til at blive frivillig er typisk udsigten til personlige udfordringer, godt kammeratskab og ønsket om at gøre en forskel, siger Tine Overby.
 

For at blive frivillig skal man være fyldt 18 år, befinde sig i Danmark, følge og bestå uddannelsen undervejs, have et godt helbred, kunne samarbejde og være menneskeligt robust.
 

Mere fokus på frivillige
Netop de frivillige er et fokusområde for den kommende flerårige aftale for beredskabet, som politikerne efter planen skal forhandle på plads inden udgangen af 2011.
Det fremgår af den aftale om beredskabet i 2011, som et politisk flertal på Christiansborg blev enige om den 7. november sidste år.